Aclima – Med ullen som gör skillnaden 1


Alltför många gånger får jag höra kommentarer om att det inte går att springa ute på vintern. Det är för kallt, för rått, för blött eller för halt. Att man då väljer löpbandet framför friska luften på grund av anledningar som man lätt kan göra något åt förvånar mig allt som oftast. Men ofta handlar det mest om okunskap, okunskap kring klädsel och vad man kan ta på sig för att oavsett väder få en behaglig upplevelse. För att visa detta har jag provat en radda olika plagg från Aclima sydda i merinoull och med många fördelaktiga egenskaper. Här får Ni plaggen recenserade men också en lektion i klädsel och om merinoull.

 

 

Aclima

Sedan 1939 har Aclima tillverkat textilprodukter där underställ i ull varit en central del i deras produktion. I tre generationer har familjen Johansen drivit Aclima och idag tillverkar de plagg för vardagsbruk för hela familjen och plagg som ska klara det Norska försvarets standard.

 

 

Merinoull

Förr i tiden var ull från Skandinaviska får vanlig i plagg som skulle hålla värmen men den ullfibern är också väldigt grov och blir lätt stickig mot huden. Merinoullen är något helt annat. Merinoullens fiber är längre och slätare samt är oerhört elastisk, den kliar inte mot huden(om man inte är mycket känslig) och har en förmåga att isolera väldigt bra även om den är helt blöt. En merinofiber kan absorbera en hel del fukt och ändå kännas torr på utsidan då den kan kapsla in fukten, på så vis blir den inte lika klibbig som en syntetfiber. Dessutom är ju ull en naturfiber så påverkan på miljön blir mycket mindre jämfört mot syntet.

Merinoull använder jag framförallt på vintern men tunnare t-shirts i merinoull samt strumpor i merinoull använder jag även på sommaren då komforten är en helt annan än med syntet. Och det är så klart inte bara vid löpning som jag använder de utan även till vardags. Jämför själv en bomulls t-shirt mot en i merinoull eller byt ut dina strumpor mot ett par tunna i merinoull så kommer du snabbt att förstå vad jag menar.

En grym fördel med merinoull är att den inte börjar lukta illa efter några svettiga rundor som syntet gärna gör. Vid daglig användning så är det knappt nödvändigt att tvätta plaggen ens en gång i veckan. Mina löparkläder i syntet tvättar jag helst efter varje runda.

 

Att klä sig rätt på vintern

Att springa på vintern behöver inte innebära att kylan är ett problem, med en klädsel anpassad efter temperatur och aktivitet så behöver du inte tänka mer på det. Det som kan bli ett problem vintertid är om man springer, blir blöt och kanske ska stanna till en stund eller utsätts för köldeffekten från vinden. Att vara blöt i minusgrader kan då snabbt kyla ned dig. Det är olika från person till person hur lätt man fryser så till en början så måste man förstås känna sin egen kropp och lära sig hur många lager kläder man behöver. För mig brukar det oftast bli tre lager på överkroppen och ett eller två på benen(tre medräknat kalsongerna) På överkroppen kan det vara en t-shirt eller brynja närmast kroppen, sedan en lite tjockare långärmad tröja och ytterst något som bryter av vinden eller skyddar mot regn. På benen något som värmer och bryter av vinden samt vid några fler minusgrader underställ i form av brynja, Jag återkommer till brynjan längre fram men det är ett oerhört bra plagg när det handlar om att hålla kroppen torr och varm.

Ett bra exempel där jag inte vill börja frysa är under längre ultralopp där det inte alltid går så snabbt så att jag håller värmen. Under Sandsjöbacka Trail 50 Miles i Januari så var vädret väldigt fint med 2-3 minusgrader. Då energin ibland tryter är det också desto lättare att börja frysa då kroppen inte har energi nog att hålla värmen. Under loppet sprang jag i Aclimas kläder med kalsonger och sockor i merinoull följt av Woolnet underställsbyxa och Woolnet underställströja. Woolnet är en brynjekonstruktion i merinoull där fukten verkligen transporteras bort från kroppen ögonblickligen och håller dig torr även om du svettas mycket. En torr kropp är mycket lättare att hålla varm så den konstruktionen är oslagbar på vintern. Över det byggde jag vidare med en Warmwool Polo w/Zip och ytterst hade jag Woolshell Jacket och Pants. Jag bytte inte ett plagg(förutom en buff) under hela loppet och höll mig varm hela vägen in i mål.

Testade produkter

De här produkterna har jag testat från Aclima:

 • Woolnet Shirt CrewNeck
 • Woolnet Long Pants
 • Warmwool Hood Sweater
 • Warmwool Polo w/Zip
 • Warmwool Shorts Windstopper
 • LightWool Speed Shirt
 • LightWool Shorts
 • Woolshell Jacket
 • Woolshell Pants
 • Running Socks
 • Trekking Socks
 • Multifunction Beanie
 • LightWool Beanie
 • Woolnet Neck Gaiter
 • Lightwool Liner Gloves
 • Lightwool Headover

 

De produkter som jag använt mig av något mer får ni här en recension av medans de andra produkterna finns med i en sammanfattning längre ner.

 

Woolnet Shirt CrewNeck

Denna tröja är till största delen gjord i Aclimas nätmaterial som verkligen optimerar fukttransporten från din kropp och håller huden torr. Axlar, skuldror, sidor, armbågar(på insidan) och ärmslut är sydda i ett ribbstickat material som gör att passformen är riktigt skön. Denna tröja är perfekt på de lite längre passen där tempot varierar och kanske någon kortare paus är involverad. Då den mesta fukten transporteras bort från kroppen och fortsätter till nästa lager så håller du dig torr längre och på så sätt är det lättare att hålla värmen.

 

Woolnet Long Pants

Byxorna är sydda i samma material som tröjan och även här blir fukttransporten optimal. Här återfinns igen ribbstickningen i grenen och bensluten samt på insidan av knäna. De sitter riktigt bra på och har inte bidragit till något skav ens på pass över 10 timmar.

 

 

Warmwool Polo w/Zip

Tröjan som jag oftast har som lager två är gjord i 200g Soft Merino Wool. Angivelsen i gram är en angivelse på hur mycket ull det är i varje m2 tyg och ger en hänvisning om tjockleken på materialet. Warmwool Polo w/Zip är tunn och smidig men isolerar riktigt bra. Den har en hög krage som går att vika ner för extra värme kring halsen.

LightWool Speed Shirt

De dagar det inte är minusgrader så brukar jag ha en tunnare t-shirt i merinoull närmast kroppen istället för Woolnet, även sommartid använder jag gärna denna tunnare kvalitet då merinoull kan ha en svalkande effekt i värme. Jämfört med de 200g merinoull i Warmwool Polo så är det 140g/m2 merinoull i denna t-shirt vilket i sig talar för hur tunn den är.

Woolshell Jacket

Woolshell Jacket är som namnet antyder ett slags skalplagg i ull. Det är inte vattentätt och inte vindtätt men med dess släta yta i polyester stöter den bort väta och bryter av vinden bra. På insidan är den isolerad med 300g merinoull och blandningen ger ett riktigt skönt plagg med god isolering och ett bra skydd från vädrets makter utan att försämra fukttransporten.

Ärmsluten har ett tumgrepp vilket ger lite extra isolering runt handleden vilket i sin tur bidrar till att hålla värmen bättre i resten av kroppen. Den sneda dragkedjan gör att man inte får någon dragkedja mot hakan vilket också är skönt att slippa när det är lite kallare ute. Huvan på jackan är tight och är inte i vägen om man vrider på huvudet med huvan på. Den har en väl tilltagen längd vilket gör att den inte åker upp och glipar inte i midjan vid löpning.

Passformen är god och det släta materialet är en fördel om man som jag springer med löparväst då friktionen minskas och slitaget likaså. Jag har sprungit många mil i jackan och än så länge syns inget tecken på slitage eller att den skulle börja noppa sig.

Jackans dragkedja samt logga fram och bak är gjorda i en riktigt bra reflexfärg som verkligen lyser upp i mörkret.

Woolshell Pants

Byxan är förstås gjord i samma material som jackan men har även en mer stretchig kvalitet på sidan om höfterna och runt ryggen. Detta gör att passformen blir riktigt bra och det bildas inga skavande punkter. Vid bensluten återfinns den stretchigare kvalitén och en dragkedja som gör det lätt att ta på och av sig byxan. Även här är dragkedjan i benslutet försedd med en reflex samt en logga på låret.

Multifunction Beanie

En mössa är ju en mössa, eller? Multifunction Beanie är jag faktiskt rätt imponerad av och för mig är det den ultimata mössan vid löpning. Eller pannbandet eller halsvärmaren eller hur man nu väljer att använda den, men jag föredrar att ha den som en mössa. Med en resår längst upp kan du välja att ha den helt öppen eller sluten. På framsidan och ut på sidorna har den på insidan samma nätkonstruktion som i Woolnetplaggen men på utsidan och bak så är det en ribbstickad merinoull. Framtill och på sidorna har man också lagt till ett vindstoppande material vilket är riktigt skönt mot fartvind och blåst.

 

Sammanfattning av övriga produkter

Jag har som sagt testat en del andra produkter och här kommer en lite kortare sammanfattning av de.

 • Warmwool Hood Sweater: En riktigt skön tröja som jag använt framförallt till vardags. Med luvan nedfälld så är den som en vanlig CrewNeck i halsen men med luvan uppfälld så värmer den även skönt runt hals och nacke.
 • Warmwool Shorts Windstopper: Ett par korta underställsbyxor med windstopper. Perekta att använda som ett extralager då det blåser lite mer ute eller temperaturen sjunker riktigt lågt. Skyddar du grenen från köldeffekten från vind så hjälper det upp värmen i hela kroppen.
 • LightWool Shorts: Tunna kalsonger i merinoull. Ska du nyttja fördelen med merinoull så gäller det att alla lager är i merino.
 • Running Socks: Tunnare löparstrumpor. Jag använder de framförallt sommartid.
 • Trekking Socks: En tjockare socka som funkar utmärkt till löpning och värmer skönt även om man blir blöt. Srang hela Sandsjöbacka Trail 50 Miles i dessa utan skav eller annat obehag.
 • LightWool Beanie: En riktigt tunn mössa som är perfekt när temperaturen närmar sig nollan men håller sig på plus.
 • Woolnet Neck Gaiter: En lite tjockare buffliknande nack- och halsvärmare som går att dra upp över näsa och mun utan att försämra andningen då det finns ett litet hål med enbart woolnet som även hjälper till att värma inandningsluften något.
 • Lightwool Liner Gloves: Ett par tunna fingervantar i merinoull. Dessa har jag under ett par andra tunna vantar i windstopper. Isoleringseffekten ökar ordentligt med den kombinationen.
 • Lightwool Headover: En buff i merinoull. Fint material och användbar på många sätt. Runt halsen, som mössa, pannband, balaclava mm.

Kvalitet

Under testperioden har jag använt alla plagg dagligen vid träning och jag har också tvättat de onödigt mycket för att slita ordentligt på de. På den tunna t-shirten så har jag upptäckt en liten del av en söm som påverkats men förutom det så är det inget märkbart slitage vilket förstås är mycket bra. På produkter i merinoull märker man vanligtvis ganska så snart om det är bra kvalité då en dålig kvalité snart noppar sig, krymper och tappar i passform. Inget av det har drabbat plaggen från Aclima så dessa kan jag verkligen rekommendera.

Slutligen

Har du inte testat plagg sydda i fin merinoull så gör det! Första gången brukar vara en god upplevelse och jag har inte träffat många som inte fastnat i ”merinodjungeln”. Enda nackdelen är väl egentligen att det kan bli rätt dyrt att skaffa sig en hel garderob i merinoull men har man testat så vet man vad det är värt.

Vad alla löpare verkligen bör göra är att byta ut sina löparstrumpor i syntet mot strumpor i merinoull och sen är det bara att fortsätta! 🙂

 


Om Traillöparen

Traillöparen startade först som en blogg 2010 då jag kände att jag hade mycket kunskap som jag ville dela med mig av och en stark vilja att få andra att upptäcka allt det underbara med traillöpning. Men med glädjen att få dela med sig så växte bloggen snart ur plattformen och expanderade till att bli en helhet med kunskap och inspiration från bloggen samt personlig coaching, kurser, löparresor och de bästa produkterna för traillöpning i trailshopen. Jag som driver Traillöparen heter Pelle och har en lång träningsbakgrund där jag presterat inom flera olika idrotter, men det var först då jag började med traillöpning som allt föll på plats. Med känslan av att ha hittat rätt har jag sedan dess sprungit på mängder med stigar i världen och upplevt fantastiska miljöer, både under transport, träning och under många tävlingar på olika distanser. Genom åren har jag utbildat mig en hel del inom coaching och ledarskap riktat mot löpning men även riktat mot näringsliv och en hel del som rör friluftsliv. Förutom att jag själv tränar och tävlar mycket så coachar jag även andra som vill utveckla sin löpning och komma vidare i sin träning. Mitt mål är att hjälpa dig nå ditt mål genom att förse dig med de verktyg som du behöver för att bli bättre och snabbare än du trodde var möjligt. Jag kan hjälpa dig att utveckla en hållbar löpteknik där du kan springa mer energieffektivt och minska skaderisken samtidigt som du kan öka hastigheten, bygga uthållighet och styrka. Vad du behöver bidra med är en vilja att förbättras och motivation till att nå ditt mål. Gemensamt kan vi öka både din vilja och motivation till en helt ny nivå, förändra dina tankemönster och plocka fram dina löparkrafter. För mig är traillöpning så mycket mer än bara att springa. Det är ett sätt att uppleva vacker natur, träffa andra traillöpare och utvecklas gemensamt. För mig är det viktigt att springa naturligt med en medvetenhet och att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt efter mig. Så ta gärna steget och gå någon av de kurser jag håller, åk med på en resa, anlita mig som personlig coach eller anslut dig till den löpargrupp jag leder i Alingsås. Hoppas du kan finna inspiration, få nya idéer och hitta bra produkter till din traillöpning här. Kanske blir det Traillöparen som lägger grunden för just din vidareutveckling. Pelle Nyberg – Grundare av Traillöparen