Att klä sig rätt för vinterlöpning


Så här års duggar inläggen tätt om hur man ska klä sig för att klara kylan på bästa sätt. Många har sina egna favoriter och det finns många tips som är bra. Så här har Ni ett inlägg till som kanske kan tillföra några goda tankar och få någon att njuta än mer av vinterturen.

IMG_2696

Till att börja med så skulle jag vilja säga att det inte är så stor skillnad på att springa på vintern och sommaren, jag förstår inte varför man väljer att ställa sig på ett löpband bara för att temperaturen rör sig ner under nollan. Om man inte har känsliga luftrör förstås. Det finns ju faktiskt de som springer i shorts även om det är några minusgrader ute även om jag föredrar att applicera lager-på-lager principen även på benen om temperaturen passerar -7 grader.

Lager på lager principen har nog ingen missat vid det här laget, eller? En snabbrepris. Lager på lager principen bygger just på att bygga upp isolerande skikt med flera tunna lager. På det sättet så får du bästa möjliga isolering med tunna luftlager som ökar isoleringseffekten mer än man tror. Det fina med detta är ju att du får precis den isolering du behöver utefter din temperatur, din aktivitet och temperaturen för stunden.

I nedanstående klipp berättar äventyraren Peter Persson om lager på lager principen ur ett friluftslivsperspektiv.

Så hur klär jag mig?

Med merinoull, merinoull, merinoull och en skvätt syntet. Ja, just plagg sydda av merinoull är det absolut bästa du kan bära vintertid. Merinoull har som annan ull en utomordentlig förmåga att isolera och det fina med fin merinoull är att du kan bära det direkt mot huden då den inte sticks. Merinoull är väldigt effektivt på att absorbera och transportera svett vilket gör det till ett riktigt bra material till löpning. Det är dessutom så att även om merinoullen är blöt så fortsätter den att isolera bra till skillnad mot syntet som får en mer kylande effekt när det blivit blött.

Ytterligare en fördel med merinoullen är att den är naturligt antibakteriell(bakterier stöts bort från ullfibrer), plaggen börjar inte lukta illa och du behöver inte tvätta de särskilt ofta.

Så till stor del består min vintergarderob av plagg i merinoull i olika tjocklekar. På överkroppen har jag en tunn långärmad merinoulltröja, över den har jag en t-shirt i merinoull och över den en lite tjockare långärmad tröja även den i merinoull. Ytterst blir det en vindtät jacka som exempelvis Salomon Agile Jacket. Så här på vintern så tar jag även med mig ett förstärkningsplagg i form av en lättvikts dunjacka från Salomon som heter Halo Hooded Jacket. Den isolerar tillräckligt om jag tar någon kortare paus ute på långpassen men är för mig även en trygghet då jag vet att jag kan behålla värmen om jag skulle råka skada mig långt hemifrån.

L36294800_Halo_Down_Hoodie_II_M_midnight_blue__Men.thumb

Salomon Halo Hooded Jacket

På underkroppen har jag, föga förvånande, kortkalsonger i merinoull och sedan ett par vinterlöpartights i ett tunt fleecematerial. På fötterna ett par löparstrumpor i merinoull.

Huvud och hals brukar jag skydda med olika buffar i både syntet och merinoull, antal beroende på antal minusgrader. Och slutligen händerna får sig ett par tunna fingervantar i en mix av syntet och merinoull med en slät ovansida som stöter bort vinden.

Detta brukar räcka för mig i temperaturer ned till ca -10, blir det kallare än så brukar jag bara lägga till ett tunnare lager på överkroppen och ett par tighta långkalsonger i merinoull under fleecetightsen, samt eventuellt ett par lite tjockare strumpor.

Det finns mängder med olika märken på marknaden när det kommer till olika plagg i merinoull. Och här tycker i vart fall jag att man får vad man betalar för. De lite dyrare tillverkarna har högre kvalité och du får plagg som håller i många år med mycket nötning och många tvättar. Dessutom brukar de lite dyrare var mer måna om att ullen tagits fram på ett bra sätt vilket tidigare diskuterats flitigt. Just tröjor och långkalsonger så brukar jag titta på Icebreaker och Aclima som har produkter just framtagna och avsedda för löpning. Jag har även provat lite billigare produkter men de är ofta inte lika mjuka i ullen och har haft en livslängd som är avsevärt kortare än exempelvis några av mina tröjor från Icebreaker som har 8-9 år på nacken.

HowToLayer-LandingPage-Ram

Foto från Icebreaker.com

 

Hoppas du har hittat eller med hjälp av detta hittar en bra klädsel för din vinterlöpning och att du får många njutningsfulla kilometrar på vita fina vinterstigar!


Om Traillöparen

Jag föddes till löpare och har på olika stigar tagit mig till Alingsås där jag nu bor med min fru, son och hund. På vägen har jag provat på de flesta sporter som senare tog mig till aktiviteter som alla kretsade kring naturen. Det var skidåkning, klättring, vandring, paddling och parallellt med detta var löpningen en alltid närvarande sidoaktivitet. Men traillöpningen fick allt mer uppmärksamhet och till slut tog den över helt. Idag kallar jag mig traillöpare och springer allt från korta snabba distanser till längre lite långsammare ultradistanser, allt med sin tjusning. Jag är även ledare för Team Nordic Trail där jag har möjlighet att få dela med mig av min passion. Genom Traillöparen, www.trailloparen.se, erbjuder jag även löpcoachning mot traillöpning och en del annat skoj. I was born a runner and on different paths I have ended up in Alingsås, Sweden where I live with my wife, son and our dog. On my way here, I have tried several sports which led me to activities all connected to nature. It was skiing, climbing, hiking, canoeing and parallel to all that running was always present. The trailrunning got more and more attention from me and finally it was the only activity for me. Today I call myself a trailrunner and I run everything from shorter fast distances to a bit longer slower distances, all of them with its own charm. Im also a coach in Team Nordic Trail, a big Swedish trailrunning club. Through ”Traillöparen”, www.trailloparen.se, I offer private coaching pointed towards trail running amongst other things.