Herrestad Fjällmaraton – Sveriges sydligaste fjällopp?


Allt sedan 30-talet har Herrestadsfjället varit ett populärt mål för friluftsälskare. En stor högplatå utgör kärnan och i området finns massot med sjöar, myrar, branter och en kraftigt kuperad terräng. Här går också Herrestad Fjällmaraton av stapeln, Sveriges kanske sydligaste fjällopp.

På lördag(13/4) går årets lopp och för mig blir det startskottet för årets tävlingssäsong. Det känns som om träningen är gjord som den ska och jag ser fram emot att förhoppningsvis få ett bra kvitto inför resten av säsongen.

Herrestad fjällmaraton går genom kuperad terräng och efter det första varvet på 23 km banan så har man redan samlat på sig 530 höjdmeter. Så banan är ordentligt kuperad och bjuder på både blöta passager och torrare grusvägar samt en och annan brant stigning som sagt. Springer man maran så springer man knappt två varv på 23 km banan så det blir en del upp och ner!

Förutom att bjuda på 42 km så kan man välja att springa 23 km, 14 km, 7 km, 4 km eller varför inte 7 km med hund? Utefter banan så finns det vätskestationer med vatten och energidryck, jag springer nog med egen energi i löparvästen USWE Pace 12 men lite påfyllning utefter banan kan det nog bli.

Arrangören, Uddevalla OK och Bokenäs IF, fixar medalj till alla deltagare och även lite prispengar.

Så vad ska du göra på lördag? Åka till Uddevalla och springa Herrestad Fjällmaraton förstås!

Det går fortfarande att anmäla sig. Läs mer i eventet på Facebook: https://www.facebook.com/events/2264478473820014/


Om Traillöparen

Traillöparen startade först som en blogg 2010 då jag kände att jag hade mycket kunskap som jag ville dela med mig av och en stark vilja att få andra att upptäcka allt det underbara med traillöpning. Men med glädjen att få dela med sig så växte bloggen snart ur plattformen och expanderade till att bli en helhet med kunskap och inspiration från bloggen samt personlig coaching, kurser, löparresor och de bästa produkterna för traillöpning i trailshopen. Jag som driver Traillöparen heter Pelle och har en lång träningsbakgrund där jag presterat inom flera olika idrotter, men det var först då jag började med traillöpning som allt föll på plats. Med känslan av att ha hittat rätt har jag sedan dess sprungit på mängder med stigar i världen och upplevt fantastiska miljöer, både under transport, träning och under många tävlingar på olika distanser. Genom åren har jag utbildat mig en hel del inom coaching och ledarskap riktat mot löpning men även riktat mot näringsliv och en hel del som rör friluftsliv. Förutom att jag själv tränar och tävlar mycket så coachar jag även andra som vill utveckla sin löpning och komma vidare i sin träning. Mitt mål är att hjälpa dig nå ditt mål genom att förse dig med de verktyg som du behöver för att bli bättre och snabbare än du trodde var möjligt. Jag kan hjälpa dig att utveckla en hållbar löpteknik där du kan springa mer energieffektivt och minska skaderisken samtidigt som du kan öka hastigheten, bygga uthållighet och styrka. Vad du behöver bidra med är en vilja att förbättras och motivation till att nå ditt mål. Gemensamt kan vi öka både din vilja och motivation till en helt ny nivå, förändra dina tankemönster och plocka fram dina löparkrafter. För mig är traillöpning så mycket mer än bara att springa. Det är ett sätt att uppleva vacker natur, träffa andra traillöpare och utvecklas gemensamt. För mig är det viktigt att springa naturligt med en medvetenhet och att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt efter mig. Så ta gärna steget och gå någon av de kurser jag håller, åk med på en resa, anlita mig som personlig coach eller anslut dig till den löpargrupp jag leder i Alingsås. Hoppas du kan finna inspiration, få nya idéer och hitta bra produkter till din traillöpning här. Kanske blir det Traillöparen som lägger grunden för just din vidareutveckling. Pelle Nyberg – Grundare av Traillöparen