Inte bara ett lopp – Skatås Ryggar


För snart ett år sedan så sprang jag Salomon Trail Tour i Skatås, ett mycket utmanade lopp där jag på den korta distansen lyckades knipa en tredjeplats. I år är det dags att kliva upp en distans och se vad jag kan åstadkomma på 14km. Och i år har loppet som nu heter Skatås Ryggar vuxit till något mer än bara ett lopp och funnit sin identitet. 

logo_skatas_ryggar_q_400x400

Då Salomon Trail Tour i år har förändrats så har en del lopp som tidigare drivits under deras vingar blivit fristående och utvecklats i helt egna spår. Skatås Ryggar känner jag är en av de som lyckats hitta sin nisch och blivit något man kan vara involverad i mer än på bara tävlingsdagen. Jag tänker framförallt på deras FKT, fastest known time, som uppmärksammats av många löpare. Vad är då detta? Jo, det är helt enkelt så att du ska bestiga Skatås fem ryggar och Brudarebacken på snabbast tid samt logga denna med lämplig löparklocka eller app. Den GPX-fil du sedan kan exportera från rundan skickas in till Skatås Ryggar för att göra tiden officiell. Ett riktigt kul grepp tycker jag och något som är mycket vanligare utomlands. Läs mer om FKT här: http://www.teamnordictrail.se/fkt-fenomenet-som-ar-har-for-att-stanna/.

Karta-140605_låg-1024x724

Men nog om det åter till Skatås Ryggar som erbjuder något för alla. De har knattetrail, trail för ungdomar, två ryggar, fyra ryggar och fem ryggar.

Knattetrail
Som namnet antyder är det här utmaningen för den lille familjemedlemmen. En kortare trailbana på några hundra meter där barn upp till 10 år får springa hur många varv de vill. Min då fyraåriga son sprang varv på varv på varv och tyckte det var hur kul somhelst!

Trail för ungdomar
Detta är för ungdomar 10-14 år med en bana på 2,6km som löper efter djur- och småstigar.

Två ryggar
En utmanande bana på 7km där du bl.a. passerar Getryggen med dess trappsteg och avslutar med Brudarebacken. En riktigt kul bana för dig som vill prova att tävla eller kanske som jag vill pressa dig och springa riktigt snabbt.
Banprofil-6-kmFyra ryggar
En bana på 14km där du passerar fyra ryggar och avslutar med Brudarebacken. Banan sträcker sig in i Partille och genom vackra Knipeflågsbergens naturreservat. En garanterat vacker sträckning och den jag väljer att springa i år.
Banprofil-12-km

Fem ryggar
En halvmara, 21km, som sträcker sig över fem ryggar och som likt de andra sträckningarna går över Brudarebacken innan målgång. Här kommer det kännas i benen.
Banprofil-21-km

Lördagen den 6:e Juni är det dags för denna underbara trailfest och jag kan varmt rekommendera att springa någon av banorna och ta med hela familjen. Förra året var det en riktigt god stämning vid Lisebergs Camping vid Delsjön och det finns som sagt något för alla.

En starkt bidragande orsak att jag vill springa igen är en bra organisation och framförallt välmarkerade banor. Det fanns gott om markeringar så även om det går fort så hinner du se vart du ska.

Provlöpning
Den 27:e maj kan du få chansen att provspringa delar av banorna. Vill du satsa på en bra tid så är det att rekommendera att få en försmak, annars är det ju alltid trevligt att träffa andra traillöpare. Kolla in provlöpningen på Facebook här: https://www.facebook.com/events/1553413481585280/.

Så tveka inte! Det här är en riktigt bra tävling, på http://www.skatasryggar.se/ hittar du givetvis än mer information och glöm inte att skicka in din anmälan!


Om Traillöparen

Traillöparen startade först som en blogg 2010 då jag kände att jag hade mycket kunskap som jag ville dela med mig av och en stark vilja att få andra att upptäcka allt det underbara med traillöpning. Men med glädjen att få dela med sig så växte bloggen snart ur plattformen och expanderade till att bli en helhet med kunskap och inspiration från bloggen samt personlig coaching, kurser, löparresor och de bästa produkterna för traillöpning i trailshopen. Jag som driver Traillöparen heter Pelle och har en lång träningsbakgrund där jag presterat inom flera olika idrotter, men det var först då jag började med traillöpning som allt föll på plats. Med känslan av att ha hittat rätt har jag sedan dess sprungit på mängder med stigar i världen och upplevt fantastiska miljöer, både under transport, träning och under många tävlingar på olika distanser. Genom åren har jag utbildat mig en hel del inom coaching och ledarskap riktat mot löpning men även riktat mot näringsliv och en hel del som rör friluftsliv. Förutom att jag själv tränar och tävlar mycket så coachar jag även andra som vill utveckla sin löpning och komma vidare i sin träning. Mitt mål är att hjälpa dig nå ditt mål genom att förse dig med de verktyg som du behöver för att bli bättre och snabbare än du trodde var möjligt. Jag kan hjälpa dig att utveckla en hållbar löpteknik där du kan springa mer energieffektivt och minska skaderisken samtidigt som du kan öka hastigheten, bygga uthållighet och styrka. Vad du behöver bidra med är en vilja att förbättras och motivation till att nå ditt mål. Gemensamt kan vi öka både din vilja och motivation till en helt ny nivå, förändra dina tankemönster och plocka fram dina löparkrafter. För mig är traillöpning så mycket mer än bara att springa. Det är ett sätt att uppleva vacker natur, träffa andra traillöpare och utvecklas gemensamt. För mig är det viktigt att springa naturligt med en medvetenhet och att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt efter mig. Så ta gärna steget och gå någon av de kurser jag håller, åk med på en resa, anlita mig som personlig coach eller anslut dig till den löpargrupp jag leder i Alingsås. Hoppas du kan finna inspiration, få nya idéer och hitta bra produkter till din traillöpning här. Kanske blir det Traillöparen som lägger grunden för just din vidareutveckling. Pelle Nyberg – Grundare av Traillöparen