Petzl Nao – pannlampan med den optimala ljusstyrkan


Jag springer ofta när det är mörkt och jag har testat en hel drös av pannlampor. Men en har jag verkligen fastnat för, Petzl Nao.

Petzl Nao överträffar alla mina förväntningar och med en ljusstyrka på upp till 355 lumen så räcker den långt. Lampan är utrustad med två dioder, en med vidvinkellins och en med fokuserad lins, och en sensor som kan styra ljusstyrkan beroende på hur mörkt det är och på vilket avstånd du tittar. Petzl kallar detta ”Reactive lighting” och sensorn tar in ljuset från omgivningen och kan på så sätt justera ljusstyrkan optimalt. Om det exempelvis är beckmörkt ute och du tittar framåt så är ljusstyrkan på max men om du tittar ner på din karta så dämpar lampan ljuset så det inte blir för ljust. Det funkar otroligt bra och är riktigt imponerande.

Du kan själv välja om du vill att sensorn ska jobba eller om du vill ha ett konstant ljussken. Du kan också koppla in den i datorn och programmera in en egen ljusstyrka. Batteriet laddar du via USB och batteritiden är upp till 8 timmar med reactive lighting.

Då jag sprungit med den på natten har den funkat klockrent! Ljusstyrkan har verkligen varit den bästa i alla lägen och på stig har den aldrig svikit. För att få en optimal passform och få den att sitta riktigt bekvämt är det skönt med en tunn mössa under pannlampan vilket förstås är skönt när det blir lite kallare, utan något under så sitter den bra men det finns inget som skyddar mot plasten i lamphuset. Om man drar åt den lite tightare så känns den mot pannan men sitter ändå ok tycker jag. För så bra ljusstyrka och bra batteritid så väger den ändå förhållandevis lite.

För mig är det en favorit och den har fasat ut merparten av mina andra pannlampor. Rekommenderar den verkligen till andra!