Risveden Terräng – Race Report


Tiden går fort och här kommer en kort summering av Risveden Terräng som jag sprang den 10/9.

Den bästa banan hittills! Härligt med mycket obanad löpning! Tufft med fler backar! Många sköna kommentarer hördes från många deltagare som just passerat mållinjen. Och jag håller helt och fullt med! Det här var så klart det bästa Risveden Terräng hittills!

risveden2015 (1)

Som jag skrivit i tidigare inlägg så har jag fått en ny koppling till loppet efter att ha varit delaktig i Risveden Training Camp och de pass som körts med ensamkommande ungdomar. Och uppslutningen från dessa ungdomar var större än jag hade trott, merparten av de sprang även loppet. Och de gjorde de med en enormt stark insats, somliga fick en tuffare dag än andra men vilken lycka att få se gemenskapen som de har!

Om vi tar det åt sidan och fokuserar på loppet så började det väl som vanligt för mig, övertaggad och peppad till tusen anlände jag till ett startområde som pyrde av förväntan ca 1,5 timme före start. Alltid lika kul och komma till ett lopp där man stöter på löparbekanta titt som tätt och försöker hinna ikapp med vad som hänt sedan sist.

risveden2017

Efter uppvärmning vid sidan av så var det dags att ställa sig i startområdet och börja trängas i de främre leden. Det är en rätt bred startfålla som snabbt blir ganska smal så det gäller att hålla sig framme. Efter ljudet av startskottet så fick jag en hyfsad placering och drog på i ett ganska lagom men hårt tempo för att komma in i loppet på bästa sätt under de inledande grusvägarna. Det är på gott och ont med de inledande gruspartierna för mig som gör bäst ifrån mig i terrängen men det är samtidigt bra för att startfältet ganska snabbt sprids ut.

Så för mig var det förstås skönt att äntligen få komma in i skogen och få börja springa stig och obanat. Ganska fort så fick vi känna på den nya bandragningen och med ypperligt bra snitslade sträckor så kopplades stig ihop med obanat och lite grusväg.

Jag gillade verkligen att man lyckats koppla på lite mer backar även innan Klevsjöloft som är banan längsta och brantaste backe. Just backen upp till loftet är för mig en god chans att kunna fortsätta upp i ett brant tempo, eftersom jag inte snålar med backträningen :D, och att kunna dra på efter stigningen i den långa utförslöpa som kommer därefter. Jag hade ett skönt klipp i steget både uppför och utför och vi var några löpare som låg och växlade i täten på vår lilla klunga.

Hela banan i detalj skulle jag kunna redovisa men en god sammanfattning är att det är en riktigt bra mix av stig, obanat, grusväg, uppförsbackar och utförslöpor. Och i år har man fått in lite längre partier med obanad löpning i en fin kuperad barrskog, partier som kändes riktigt böljande med några mycket brantare partier.

Det finns ett litet minus med banan och det är asfaltsbiten mot slutet, men det finns så klart en förklaring till detta. Många tycker det känns tufft med en bit hård asfalt mot slutet men lyfter man blicken så ser man snabbt jordbrukslandskapet runt omkring och då kan man nog förstå svårigheterna att få till det utan den sträckan. I år tyckte jag det var lite skönt med asfalten, jag fick tid att se vilka löpare jag hade framför mig och bakom mig samt lite vilket skick de var i. Det gav mig lite extra energi att trycka på och plocka några placeringar.

Väl över vägen som passerar Sjöviks idrottsplats blir det återigen stig och endorfinerna steg här! Nu var det dags att kräma ur det sista ur benen och trycka på hela vägen in i mål! Vilken härlig slutspurt det blev upp för sista backen, några high-five till ungarna längs stigen och in i mål.

Jag hade verkligen en skön känsla hela vägen och väl i mål så kände jag nog att det finns tid att kapa till nästa år. Min tid räckte dock till en 29:e plats så det får jag vara nöjd med.

img_4799

Testade även loppappen från RaceONE under loppet och min familj tyckte det var riktigt spännande att kunna följa loppet på distans!

 

Skön stämning var det även efteråt med härliga löpardiskussioner sinsemellan de vårsta av konkurrenter 😉 Det är alltid lika kul att prata igenom loppet med de som man legat och växeldragit med.

Risveden Terräng blir för mig ett givet inslag även nästa år och blir Risveden Training Camp av nästa år så hoppas jag på nya spännande möten och att nya löpare får sin start med målbilden att springa Risveden Terräng!


Om Traillöparen

Traillöparen startade först som en blogg 2010 då jag kände att jag hade mycket kunskap som jag ville dela med mig av och en stark vilja att få andra att upptäcka allt det underbara med traillöpning. Men med glädjen att få dela med sig så växte bloggen snart ur plattformen och expanderade till att bli en helhet med kunskap och inspiration från bloggen samt personlig coaching, kurser, löparresor och de bästa produkterna för traillöpning i trailshopen. Jag som driver Traillöparen heter Pelle och har en lång träningsbakgrund där jag presterat inom flera olika idrotter, men det var först då jag började med traillöpning som allt föll på plats. Med känslan av att ha hittat rätt har jag sedan dess sprungit på mängder med stigar i världen och upplevt fantastiska miljöer, både under transport, träning och under många tävlingar på olika distanser. Genom åren har jag utbildat mig en hel del inom coaching och ledarskap riktat mot löpning men även riktat mot näringsliv och en hel del som rör friluftsliv. Förutom att jag själv tränar och tävlar mycket så coachar jag även andra som vill utveckla sin löpning och komma vidare i sin träning. Mitt mål är att hjälpa dig nå ditt mål genom att förse dig med de verktyg som du behöver för att bli bättre och snabbare än du trodde var möjligt. Jag kan hjälpa dig att utveckla en hållbar löpteknik där du kan springa mer energieffektivt och minska skaderisken samtidigt som du kan öka hastigheten, bygga uthållighet och styrka. Vad du behöver bidra med är en vilja att förbättras och motivation till att nå ditt mål. Gemensamt kan vi öka både din vilja och motivation till en helt ny nivå, förändra dina tankemönster och plocka fram dina löparkrafter. För mig är traillöpning så mycket mer än bara att springa. Det är ett sätt att uppleva vacker natur, träffa andra traillöpare och utvecklas gemensamt. För mig är det viktigt att springa naturligt med en medvetenhet och att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt efter mig. Så ta gärna steget och gå någon av de kurser jag håller, åk med på en resa, anlita mig som personlig coach eller anslut dig till den löpargrupp jag leder i Alingsås. Hoppas du kan finna inspiration, få nya idéer och hitta bra produkter till din traillöpning här. Kanske blir det Traillöparen som lägger grunden för just din vidareutveckling. Pelle Nyberg – Grundare av Traillöparen