Skotest – Arcteryx Norvan VT


Sommaren 2017 testade jag ett par skor under några dagar i Chamonix. Jag gillade de och ville ge de några rejäla rundor i lite skilda miljöer, det blev ett par rundor uppe i bergen. Exakt ett år senare var jag tillbaks på samma plats med samma skomodell. Den här gången skulle skorna dock få springa i både berg nere i alperna och berg på en breddgrad betydligt längre norrut. Skorna heter Arcteryx Norvan VT och här är mitt pars resa.

 

 

När jag 2017 såg att Arcteryx skulle lansera en trailsko med specifika egenskaper för bergslöpning blev jag mycket intresserad. Mycket på grund av att jag jobbat en del med Arcteryx inom friluftslivet och vet vilken kvalitet det varumärket står för men också med tanke på det nytänk som fanns kring skorna. Allt från materialval till funktioner och val av gummit i sulan osade innovation lång väg.

Skorna har nu varit ute på ett gäng stigar nere i Alperna, på asfalt i stan, ute i skogarna kring hemmet och på ett antal fjäll i Jämtland. Jag har helt enkelt lyckats nöta på de ordentligt och fått pröva på vad de går för.

 

Passform

För mig som har breda fötter är många skor jag provar alldeles för smala. Jag tycker det är viktigt att få utrymme så att foten kan jobba och dessa skor är något bredare i tåboxen så länge man håller snörningen lös. Visst finns det ännu bredare löparskor men jag tycker att mina fötter får den plats de behöver och att det ändå finns utrymme att tighta till med snörningen. I den bakre delen har man sytt fast en slags innersocka som effektivt håller smågrus och annan smuts ute samt minskar skav mot hälen. Åtminstone upplever jag det som om mer friktion hamnar mellan skon och innersockan, även om jag alltid springer med tunna strumpor.

Snörning

Med snörningen har Arcteryx gjort något som jag inte sett tidigare. Uppe på tåboxen har man lagt till en hake som man kan häkta i snörningen för en tightare passform, perfekt vid brantare passager så foten hålls i ett fastare grepp. Fördelen för mig är att jag kan snöra skorna ganska löst så foten får utrymme att jobba medans jag utan att behöva knyta om de ganska enkelt kan få en tightare passform vid en längre utförslöpa.

 

 

 

Ovandel

Materialet i ovandelen är en mix av ett slätt och ganska tätt syntetmaterial med partier av mesh. Hålen i meshen är ganska små vilket gör att det inte verkar nötas något nämnvärt och det slätare materialet verkar extremt slitstarkt. Känns som om materialvalen skulle skapa en ganska tät sko men inte ens i värmen nere i alperna känns de så varma utan ventilerar ganska väl. Plösen är en del av den insydda innersockan så inget skav från några kanter där inte.

 

Sulan

Sulan är uppbyggd med olika material i två olika delar, Vibram Idogrip och Megagrip. Kontentan av detta blir att skons bakre del är något styvare med ett riktigt bra grepp medans den främre delen blir mjukare med ett gummi som har en högre friktion vilket också ger ett bättre fäste på framförallt sten. När jag sprang KIA Fjällmaraton i somras så slog det mig att fästet var extremt bra i den blöta och steniga terrängen. Dubbarna är 3,5 mm höga vilket kan tyckas vara i minsta laget men även i leriga partier tycker jag de biter sig fast bra. För mig som inte är så van med höga drop i sulan så är kanske 9 mm i högsta laget men i kraftiga uppförs- och utförslutningar så tycker jag att det ger mig en extra push och där funkar det riktigt bra. I plattare terräng kändes det till en början lite ansträngt men skorna är ju som sagt gjorde för brantare miljöer.

 

 

Slutsats

Efter att ha använt skorna både springandes och vandrandes i berg, skog och stad så är jag mycket nöjd med de. Droppet är som sagt i högsta laget för mig på platten men i bergen tycker jag de funkar mycket bra. Greppet är super och passformen riktigt bra. Om man från början snörar skon lite för hårt så kan det vara lite pill med att tighta till de med hjälp av den lilla haken men det är något som man lär sig efter några omsnörningar.

Slitstyrkan verkar vara riktigt bra, jag har använt de ganska mycket under ett halvår och än så länge ser jag inga tecken på slitage.

Vid plattare löpturer föredrar jag också en plattare sko men vid nästa bergslöpning eller backträningspass så åker Arcteryx Norvan VT på igen!

 


Om Traillöparen

Traillöparen startade först som en blogg 2010 då jag kände att jag hade mycket kunskap som jag ville dela med mig av och en stark vilja att få andra att upptäcka allt det underbara med traillöpning. Men med glädjen att få dela med sig så växte bloggen snart ur plattformen och expanderade till att bli en helhet med kunskap och inspiration från bloggen samt personlig coaching, kurser, löparresor och de bästa produkterna för traillöpning i trailshopen. Jag som driver Traillöparen heter Pelle och har en lång träningsbakgrund där jag presterat inom flera olika idrotter, men det var först då jag började med traillöpning som allt föll på plats. Med känslan av att ha hittat rätt har jag sedan dess sprungit på mängder med stigar i världen och upplevt fantastiska miljöer, både under transport, träning och under många tävlingar på olika distanser. Genom åren har jag utbildat mig en hel del inom coaching och ledarskap riktat mot löpning men även riktat mot näringsliv och en hel del som rör friluftsliv. Förutom att jag själv tränar och tävlar mycket så coachar jag även andra som vill utveckla sin löpning och komma vidare i sin träning. Mitt mål är att hjälpa dig nå ditt mål genom att förse dig med de verktyg som du behöver för att bli bättre och snabbare än du trodde var möjligt. Jag kan hjälpa dig att utveckla en hållbar löpteknik där du kan springa mer energieffektivt och minska skaderisken samtidigt som du kan öka hastigheten, bygga uthållighet och styrka. Vad du behöver bidra med är en vilja att förbättras och motivation till att nå ditt mål. Gemensamt kan vi öka både din vilja och motivation till en helt ny nivå, förändra dina tankemönster och plocka fram dina löparkrafter. För mig är traillöpning så mycket mer än bara att springa. Det är ett sätt att uppleva vacker natur, träffa andra traillöpare och utvecklas gemensamt. För mig är det viktigt att springa naturligt med en medvetenhet och att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt efter mig. Så ta gärna steget och gå någon av de kurser jag håller, åk med på en resa, anlita mig som personlig coach eller anslut dig till den löpargrupp jag leder i Alingsås. Hoppas du kan finna inspiration, få nya idéer och hitta bra produkter till din traillöpning här. Kanske blir det Traillöparen som lägger grunden för just din vidareutveckling. Pelle Nyberg – Grundare av Traillöparen