Test av AfterShokz Trekz Titanium


Mer än en gång har jag stått i hallen och funderat på om jag ska lyssna på musik under min löprunda eller om jag kanske ska lyssna på kroppen och naturen istället. Samma funderingar har jag ibland på lopp där jag vill distrahera mig med musik men även vill kunna höra om någon vill springa om, förhoppningsvis är det jag som vill springa om men då är det också bra med ett visst mått av kommunikation.

Nu behöver jag inte välja längre utan löser det istället med ett par hörlurar med namnet AfterShokz Trekz Titanium!

 

 

Vad är det då som är så speciellt med de hörlurarna? Jo, de leder inte ljudet på samma sätt som vanliga hörlurar som leder det via hörselgången. AfterShokz hörlurar leder ljudet via kindbenet in till innerörat med en teknik kallad ”bone conducting”. Kort och gott kan du alltså lyssna på musik eller en pod samtidigt som du har hörselgången fri och kan ta in alla ljud runt omkring dig.

Hur fungerar då tekniken? Kolla in filmen för att snabbt förstå hur det hänger ihop:

 

 

Hur låter det då? Ljudet är över förväntan och det är inget problem med att höra musik eller samtal från en pod. Det blir ett lite plattare ljud med något sämre bas men annars så har jag inget att klaga på. AfterShokz använder sig av flera olika tekniker för att ljudet ska hålla en bra kvalité och vid tillfällen som ljudet är sämre så beror det till större del på störningar utifrån. Man får ha i åtanke att hela vitsen med hörlurarna är att höra sin omgivning och då blir ibland omgivningens ljud högre än musiken i hörlurarna.

När jag testade de första gången så kändes det som att sätta på sig två små högtalare framför vardera öra och att ljudet ändå kom in via hörselgången. Men efter att ha stoppat in öronproppar och fortfarande kunde höra musiken så förstod jag att det fungerade. Hörlurarna läcker lite ljud utåt men inte så att omgivningen störs.

De sitter bra på och med bluetoothkoppling till telefonen slipper man trassel med sladdar, att para ihop hörlurarna med telefonen gick smärtfritt. Det finns dock en sak som jag stört mig lite på. Bågen som håller ihop de bägge hörlurarna är väl tilltagen för att passa olika huvudstorlekar, på mig blir den dock lite för stor vilket gör att den kan ta i kläder som exempelvis har en huva. Och när den stöter emot huvan så rör sig hörlurarna något vilket förändrar ljudet. Med löparkläder utan huva är det dock inget problem.

 

 

Batteritiden är riktigt bra med sina 6 timmar och laddningen med USB går snabbt och smidigt. Det går även att använda hörlurarna som handsfree till telefonen och det funkar riktigt bra. De knappar som styr på/av, volym och samtal sitter på bygeln bakom höger öra. Efter att ha lärt sig i vilken ordning de sitter är det inget problem att hitta de även om de är rätt så små. Med hjälp av en inbyggd ”assistent” som heter Audrey är det lätt att para ihop hörlurarna och att exempelvis ringa samtal. Jag har använt de i regn och de är fuktsäkra, så väder är inget problem.

Jag gillar att kunna lyssna på musik och samtidigt kunna kommunicera med min omgivning och vara mer medveten om vad som händer runt omkring mig. Jag skulle dock vilja ha en båge som går att justera, det hade gjort att passformen kunde bli perfekt. Fördelarna med hörlurarna överväger dock den lilla detaljen. Att slippa välja mellan att lyssna på musik eller lyssna på sin omgivning är den stora fördelen och den möjligheten ger hörlurarna ett högt betyg.

På  https://www.facebook.com/AfterShokzSverige/ kan Ni hitta mer om hörlurarna.

 


Om Traillöparen

Traillöparen startade först som en blogg 2010 då jag kände att jag hade mycket kunskap som jag ville dela med mig av och en stark vilja att få andra att upptäcka allt det underbara med traillöpning. Men med glädjen att få dela med sig så växte bloggen snart ur plattformen och expanderade till att bli en helhet med kunskap och inspiration från bloggen samt personlig coaching, kurser, löparresor och de bästa produkterna för traillöpning i trailshopen. Jag som driver Traillöparen heter Pelle och har en lång träningsbakgrund där jag presterat inom flera olika idrotter, men det var först då jag började med traillöpning som allt föll på plats. Med känslan av att ha hittat rätt har jag sedan dess sprungit på mängder med stigar i världen och upplevt fantastiska miljöer, både under transport, träning och under många tävlingar på olika distanser. Genom åren har jag utbildat mig en hel del inom coaching och ledarskap riktat mot löpning men även riktat mot näringsliv och en hel del som rör friluftsliv. Förutom att jag själv tränar och tävlar mycket så coachar jag även andra som vill utveckla sin löpning och komma vidare i sin träning. Mitt mål är att hjälpa dig nå ditt mål genom att förse dig med de verktyg som du behöver för att bli bättre och snabbare än du trodde var möjligt. Jag kan hjälpa dig att utveckla en hållbar löpteknik där du kan springa mer energieffektivt och minska skaderisken samtidigt som du kan öka hastigheten, bygga uthållighet och styrka. Vad du behöver bidra med är en vilja att förbättras och motivation till att nå ditt mål. Gemensamt kan vi öka både din vilja och motivation till en helt ny nivå, förändra dina tankemönster och plocka fram dina löparkrafter. För mig är traillöpning så mycket mer än bara att springa. Det är ett sätt att uppleva vacker natur, träffa andra traillöpare och utvecklas gemensamt. För mig är det viktigt att springa naturligt med en medvetenhet och att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt efter mig. Så ta gärna steget och gå någon av de kurser jag håller, åk med på en resa, anlita mig som personlig coach eller anslut dig till den löpargrupp jag leder i Alingsås. Hoppas du kan finna inspiration, få nya idéer och hitta bra produkter till din traillöpning här. Kanske blir det Traillöparen som lägger grunden för just din vidareutveckling. Pelle Nyberg – Grundare av Traillöparen