Test – Icebug Gaiter


Att slippa få in sten, lera och vintertid snö i skorna ökar förstås löparkomforten markant. Jag har sällan haft ont av detta men under ett lopp vill man knappast stanna för att tömma skorna. Jag skaffade ett par damasker från Icebug och här är min upplevelse av Icebug Gaiter.

 

 

Enkelt beskrivet så består damasken av en stretchig ovandel med en krok för att fästa i snörningen och ett band som går under skon för att hålla damasken på plats.

Ovandelen består som sagt till största delen av ett stretchigt material som smiter åt med en perfekt passform runt vristen och som håller väta ute mycket bra. Ett något grövre material som kan liknas vid syntetiskt läder sträcker sig från kroken framtill på damaskerna längs med sidorna till infästningen av remmen som ska fästas under skon. Remmen är i ett kraftigt material som utan att störa fotisättningen håller nere damasken mot ovandelen av skon. Jag springer ofta med ståldubb på vintern och än så länge håller remmen bra.

 

 

Det är enkelt att ta på sig damasken. Innan jag tar på mig skorna drar jag på mig damasken över vristen, efter att jag knutit skon hakar jag fast kroken på damasken framtill i skosnörningen och drar sedan under remmen under skon. Inga andra justeringar är nödvändiga.

 

 

 

 

Jag köpte storlek Large på damaskerna och tycker att de sitter på bra på mina skor som är i storlek 43. Jag skulle dock önska att de var lite tightare i nederkant då det ibland ”läcker” in lite väta den vägen, jag har däremot inte haft något problem med grus som lyckats ta sig in. Storlekarna går i ganska stora intervall som till exempel Large som ska passa storlekarna 42-47 och ligger man då i det nedre spannet så får man nog räkna med att de inte sluter 100% tätt. Kanske en idé för Icebug att dela upp de i en annan storlekssortering men jag kan tänka mig att det är en ganska ”smal” produkt så det kanske inte blir riktigt lönsamt.

I sin helhet är jag riktigt nöjd och ska fortsätta använda de flitigt. Det ska bli intressant att se om de även funkar bra på sommaren eller om de blir för varma. Materialen känns dock svala och välventilerande så de borde funka då också.

Är du trött på att få in grus och sten i skorna så är det här en riktigt bra produkt!

 


Om Traillöparen

Traillöparen startade först som en blogg 2010 då jag kände att jag hade mycket kunskap som jag ville dela med mig av och en stark vilja att få andra att upptäcka allt det underbara med traillöpning. Men med glädjen att få dela med sig så växte bloggen snart ur plattformen och expanderade till att bli en helhet med kunskap och inspiration från bloggen samt personlig coaching, kurser, löparresor och de bästa produkterna för traillöpning i trailshopen. Jag som driver Traillöparen heter Pelle och har en lång träningsbakgrund där jag presterat inom flera olika idrotter, men det var först då jag började med traillöpning som allt föll på plats. Med känslan av att ha hittat rätt har jag sedan dess sprungit på mängder med stigar i världen och upplevt fantastiska miljöer, både under transport, träning och under många tävlingar på olika distanser. Genom åren har jag utbildat mig en hel del inom coaching och ledarskap riktat mot löpning men även riktat mot näringsliv och en hel del som rör friluftsliv. Förutom att jag själv tränar och tävlar mycket så coachar jag även andra som vill utveckla sin löpning och komma vidare i sin träning. Mitt mål är att hjälpa dig nå ditt mål genom att förse dig med de verktyg som du behöver för att bli bättre och snabbare än du trodde var möjligt. Jag kan hjälpa dig att utveckla en hållbar löpteknik där du kan springa mer energieffektivt och minska skaderisken samtidigt som du kan öka hastigheten, bygga uthållighet och styrka. Vad du behöver bidra med är en vilja att förbättras och motivation till att nå ditt mål. Gemensamt kan vi öka både din vilja och motivation till en helt ny nivå, förändra dina tankemönster och plocka fram dina löparkrafter. För mig är traillöpning så mycket mer än bara att springa. Det är ett sätt att uppleva vacker natur, träffa andra traillöpare och utvecklas gemensamt. För mig är det viktigt att springa naturligt med en medvetenhet och att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt efter mig. Så ta gärna steget och gå någon av de kurser jag håller, åk med på en resa, anlita mig som personlig coach eller anslut dig till den löpargrupp jag leder i Alingsås. Hoppas du kan finna inspiration, få nya idéer och hitta bra produkter till din traillöpning här. Kanske blir det Traillöparen som lägger grunden för just din vidareutveckling. Pelle Nyberg – Grundare av Traillöparen