Test – Tumkompasser


Som orienterare är det så klart viktigt att vara snabb i terrängen. Att kunna hoppa över stockar, plöja genom våtmarker, forcera brötig terräng och samtidigt navigera på kartan kräver en bra kompass. Jag har tittat närmre på några tumkompasser och försökt hitta vad som funkar bäst för mig.

Jag är sedan tidigare mycket van vid att använda karta och kompass men då framförallt när det kommer till vandring och modellen större kompasser. Jag har orienterat lite då och då under åren som gått men oftast utan kompass då jag inte haft någon tumkompass. När jag gick med i min lokala orienteringsklubb i våras så använda jag tumkompassen för första gången och förstod ganska snabbt att tumkompassen i sin enkelhet funkar bäst för mig.

Till skillnad från en traditionell kompass som många kanske använt någon gång i skolan så har tumkompassen en oregelbunden basplatta och saknar mycket av den traditionella kompassens gradbeteckningar och riktningsvisare. De är mindre och sitter fast på din tumme med en bit resår och nålarna justerar sig efter riktningen lite snabbare än många andra kompasser.

Just snabbheten på nålen blev ganska tydlig när jag började testa tumkompasser. Till skillnad från de kompasser jag använt tidigare så har dessa näst intill ingen fördröjning alls när man vrider på de.

De tumkompasser jag testat är Suunto Arrow 6, Silva Race S Jet, Silva Race 360 Jet och Silvas förstoringsglas Race/Nor Zoom. Funktionen på kompasserna är likvärdig men det finns förstås några mindre skillnader.

Suunto Arrow 6

Redan 1936 började Suunto tillverka kompasser efter att mästerskapsorienteraren Tuomas Vohlonen tröttnat på torrkompasserna och kommit på en metod för att massproducera de vätskefyllda kompasserna. För många är Suunto synonymt med löparklockor men det var alltså med kompasserna som allt började.

Suunto Arrow 6 är ganska enkel i sitt utförande och det är ett medvetet val som Suunto gjort för att den ska vara enkel att avläsa och inte bli onödigt stor. Nålen är snabb som sig bör och den har en lite längre linjal än de andra kompasserna som jag testat. Kompasshuset är vridbart för att enkelt kunna gå på kompasskurs.

Fördelar: Lång linjal som ger en tydlig syftpunkt. Linjalen blir längre än tummen på mig.
Nackdelar: Några fler markeringar skulle jag önska på kompasshuset. Suuntos Aim-6 har däremot fler markeringar.

 

 

Silva Race S Jet

Silva har även de en lång historia när det kommer till kompasser och så tidigt som 1928 tillverkade de sin första kompass! De var först ut med den platta vätskefyllda kompassen och sedan dess har de producerat mängder av kompasser samt en hel del olika elektroniska kompasser.

Silva Race S Jet är även den en mycket bra kompass med skön form och ett kompasshus med riktigt bra markeringar för att snabbt se att kursen är rätt. Ett färggraderat kompasshus ger snabb information om min riktning. Linjalen har ett smart litet jack vid spetsen så målet inte skyms av linjalen. Däremot så skulle jag önska att linjalen var lite längre och möjligen graderad.

Fördelar: Smart färgsystem för snabb navigering. Ett litet jack vid spetsen på linjalen gör så att målet på kartan inte döljs av linjalen.
Nackdelar: Lite kort linjal.

 

Silva Race 360 Jet

Silva Race 360 Jet är en något större kompass än de två andra vilket ger en än tydligare bild när man snabbt tittar ner på kompassen, åtminstone för mig som efter passerat 40 med några år har en lite sämre syn. 🙂 Kompasshuset är gummerat vilket faktiskt underlättar justeringen av den. Den känns möjligen lite klumpigare än de andra men det är marginellt.

Fördelar: Lite större för trötta ögon. Gummerat kompasshus för enklare justering. Ett litet jack vid spetsen på linjalen gör så att målet på kartan inte döljs av linjalen.
Nackdelar: Lite kort linjal och saknar färgmarkeringar.

 

 

Silva Race Nor/Zoom

När jag påbörjade min nybörjarkurs så insåg jag ganska så snabbt att min syn inte riktigt var kompatibel med alla små karttecken. Då upptäckte jag att det fanns förstoringsglas som gick att fästa på kompassen. Vilken räddning! Både Silva och Suunto har dessa produkter och förstoringsglaset fästs lätt på kompassen med tumresåren. Kompassen ger en lagom stor förstoring och rymmer hela linjalen och det blir(för mig) mycket lättare att faktiskt se alla tecken på kartan.

 

 

Str8

En uppstickare som många pratar om är Str8. Jag har dock inte testat deras kompass ännu men ett flertal orienterare har gett de toppbetyg. På bild ser kompassen ut att ha en spännande design men verkar sakna markeringarna på kompasshuset som jag själv gillar väldigt mycket. Jag får återkomma med denna modell då jag testat den.

 

Slutsats

De testade kompasserna håller alla mycket hög klass och jag kan inte avgöra om någon av de har en snabbare nål än någon annan, möjligen finns det någon liten skillnad. Alla kompasserna har för mig både fördelar och nackdelar även om nackdelarna är ganska små. Jag kan redan nu se den optimala kompassen i mitt huvud som är en kombination av kompasserna. Jag gillar den lite längre linjalen som finns på Suunto Arrow-6 och färgmarkeringarna på Silva Race S Jet ger mycket bra navigeringsförutsättningar. Lägg till en gummerad kompassring och fäst på ett förstoringsglas så är jag hemma! Både Suunto och Silva har förstås fler varianter som kompletterar de testade.

Jag har ännu inte hittat den givna favoriten men jag kan tro att när jag blir mer bekväm som orienterare att jag kommer att ändra mig något i vad jag vill ha och inte ha i en tumkompass. Under tiden så växlar jag kompass från tillfälle till tillfälle men förstoringsglaset släpper jag inte! 😀

 


 

Navigering med Silva


 


Om Traillöparen

Traillöparen startade först som en blogg 2010 då jag kände att jag hade mycket kunskap som jag ville dela med mig av och en stark vilja att få andra att upptäcka allt det underbara med traillöpning. Men med glädjen att få dela med sig så växte bloggen snart ur plattformen och expanderade till att bli en helhet med kunskap och inspiration från bloggen samt personlig coaching, kurser, löparresor och de bästa produkterna för traillöpning i trailshopen. Jag som driver Traillöparen heter Pelle och har en lång träningsbakgrund där jag presterat inom flera olika idrotter, men det var först då jag började med traillöpning som allt föll på plats. Med känslan av att ha hittat rätt har jag sedan dess sprungit på mängder med stigar i världen och upplevt fantastiska miljöer, både under transport, träning och under många tävlingar på olika distanser. Genom åren har jag utbildat mig en hel del inom coaching och ledarskap riktat mot löpning men även riktat mot näringsliv och en hel del som rör friluftsliv. Förutom att jag själv tränar och tävlar mycket så coachar jag även andra som vill utveckla sin löpning och komma vidare i sin träning. Mitt mål är att hjälpa dig nå ditt mål genom att förse dig med de verktyg som du behöver för att bli bättre och snabbare än du trodde var möjligt. Jag kan hjälpa dig att utveckla en hållbar löpteknik där du kan springa mer energieffektivt och minska skaderisken samtidigt som du kan öka hastigheten, bygga uthållighet och styrka. Vad du behöver bidra med är en vilja att förbättras och motivation till att nå ditt mål. Gemensamt kan vi öka både din vilja och motivation till en helt ny nivå, förändra dina tankemönster och plocka fram dina löparkrafter. För mig är traillöpning så mycket mer än bara att springa. Det är ett sätt att uppleva vacker natur, träffa andra traillöpare och utvecklas gemensamt. För mig är det viktigt att springa naturligt med en medvetenhet och att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt efter mig. Så ta gärna steget och gå någon av de kurser jag håller, åk med på en resa, anlita mig som personlig coach eller anslut dig till den löpargrupp jag leder i Alingsås. Hoppas du kan finna inspiration, få nya idéer och hitta bra produkter till din traillöpning här. Kanske blir det Traillöparen som lägger grunden för just din vidareutveckling. Pelle Nyberg – Grundare av Traillöparen